[an error occurred while processing this directive]
 |
SkyTEM
Geofysiksamarbejdet har udarbejdet vejledningsmateriale, der skal ligge til grund for såvel målinger som processering og tolkning i forbindelse med udførelse af SkyTEM-kortlægninger.
SkyTEM-metoden er i modsætning til de geofysiske metoder, der hyppigst anvendes i forbindelse med grundvandskortlægningen, en metode, hvor målearbejde og tolkningsarbejde udføres af forskellige aktører.
SkyTEM-målinger
SkyTEM-målinger udføres kun af SkyTEM ApS. Målingerne kan alt efter kortlægningsfokus foretages med forskellige konfigurationer af måludstyret. I den nye udgave af Vejledning og kravspecifikation for SkyTEM-målinger,
processering og tolkning findes en oversigt over de foreliggende muligheder. Tidligere var disse muligheder beskrevet i et separat notat (beskrivelse af 2009-05-05
).
Kravspecifikationerne for udførelse af den feltmæssige del af en SkyTEM-kortlægning omfatter således valg af konfiguration af måleudstyr, specifikation af kortlægningsområde samt målelinier, deres retning og indbyrdes afstand.
Vedrørende upload af SkyTEM-data og tolkninger, der foretages via Workbench, henvises endvidere til note fra Geofysiksamarbejdet.
SkyTEM-tolkning
Tolkning af SkyTEM-målinger udføres i Aarhus Workbench. Den valgte rådgivers arbejde med processering og tolkning af SkyTEM-data skal følge GeoFysikSamarbejdets vejledning,
der kan hentes på deres hjemmeside. Tidligere var denne vejledning skilt i flere dokumenter.
Hertil kommer andre rapporter fra Geofysiksamarbejdet, som kan anbefales, f.eks.:
Ud over hvad der fremgår af Geofysiksamarbejdets vejledninger og kravspecifikationer, er der yderligere en række krav omkring rapportering og indhold, som det er nødvendigt at specificere i forbindelse med udsendelse af udbud vedr. SkyTEM-tolkningsopgaver.
Validering af luftbårne systemer generelt
I 2009 blev der igangsat et projekt, der har til formål at vurdere, om VTEM kan være et brugbart alternativ til SkyTEM i forbindelse med grundvandskortlægningen.
I forbindelse med projektet har Geofysiksamarbejdet udført en udbygning af det nationale teststed for TEM-målinger,
så det kunne anvendes til VTEM-metoden. GEUS har desuden udarbejdet en detaljeret beskrivelse af kravene til ene generel validering af et luftbårent TEM-system til anvendelse i den danske grundvandskortlægning. Notatet kan ses her på både dansk
og engelsk.
|
Se også: DR's program: " Viden Om - Jagten på grundvand", fra 11-10-2005 Programmet handler om, hvordan man med en ny avanceret metode kortlægger grundvandet i den danske undergrund."
 |